Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Et nålestribet jakkesæt taler ud – Mads Christian Esbensen PUBLIC AFFAIRS – LOBBYISME I PRAKSIS

 

Fænomenet lobbyisme er kommet til dansk politik for at blive. En dygtig ung praktikers nye bog om emnet er desværre usammenhængende og overfladisk.

 

Debat | Anmeldelse af Jonathan Bugge Harder

 

Citat

Et veludført public affairs-program vil forøge komplekse organisationers evne til at forstå og indgå i dialog med deres interessenter, og resultatet vil skabe bedre forudsætninger for at operere og navigere i den politiske beslutningsproces. I samfund, hvor værdisystemet og kulturen er relativt heterogen, er det ofte muligt at forstå og lukke de konkrete forventningskløfter, hvis der tilføres tilstrækkelige ressourcer til området. I en mere og mere globaliseret verden er situationen en anden og udfordringerne større.

 

Nogle kalder Mads Christian Esbensens metier for lobbyisme, selv kalder han det public affairs-rådgivning. Han er en del af en voksende konsulentbranche, som hjælper virksomheder med at navigere i de usikre vande blandt populistiske politikere, den omskiftelige offentlige mening og mediernes sensationshunger. I PUBLIC AFFAIRS indvier han os i de værktøjer, som virksomhederne skal bruge for både at bevare overblikket og tilgodese bundlinjen. Bogen munder ud i nogle eksempler på sager, hvor virksomhedernes manglende public affairs-strategi blev afgørende, og et slag for at disciplinen kommer frem i lyset og får en master-uddannelse, en brancheforening, nogle etiske retningslinjer, og måske også en plads i børnebøgerne ved siden af brandmand og astronaut.

Der er én god ting at sige om bogen. Lad os starte med den: I fremtiden vil der være brug for de evner, som forfatteren besidder, og det er en fremragende idé at forsøge at gøre dem tilgængelige for almenheden. Hvis jeg en dag får en virksomhed, skal jeg nok sørge for at hyre Esbensen til at håndtere public affairs. En af grundende til, at jeg får brug for ham, og ikke selv kan klare det, er, at hans magi ikke kan sættes på formel. Af samme grund er hans bog mislykket.

PUBLIC AFFAIRS sætter sig mellem tre stole. Som gør-det-selv-bog indeholder den for få værktøjer, der tilmed er svære at anvende. Værktøjskassen med issue-styring, interessentpleje og implementering fremstår desuden overteoretiseret, trods dens overfladiske karakter. Som varm luft iklædt stramme excel-figurer.

Hvis det skal være en debatbog, så er argumentet om lobbyismens fortræffeligheder alt for vagt formuleret. Vi mangler en præsentation og imødegåelse af modstandernes argumenter, og især et mere nuanceret syn på det moderne demokrati end det tamme ’...det samfund, hvor foranderligheden og den stigende refleksivitet er nogle af de få stabile faktorer’.

Hvis PUBLIC AFFAIRS er skrevet til pensum på den fremtidige master-uddannelse, skal værktøjerne uddybes, og der skal især mere reelt teoretisk kød på. Den noget løsagtige omgang med sociologerne, især Niklas Luhmann (som ellers er takket i forordet!) og Anthony Giddens, fremstår som namedropping, og vil utvivlsomt falde seriøse samfundsvidenskabelige studerende for brystet.

Der er måske alligevel én genre, som PUBLIC AFFAIRS synes at passe til. En slags salgsgenre. Lidt ligesom når politikere skriver selvbiografier for at skrabe stemmer sammen, skriver Esbensen et 200 siders powerpointshow forklædt som debat-/gør-det-selv-/lærebog, for at lave public affairs for sin public affairs-branche. Som sådan er det måske genialt. Men ikke særlig læseværdigt.

 

 

Lagt online 25-01 2008Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Debat'

25-05 2012  Fryd & gysen – Anne Middelboe Christensen BRUTALITET & BEGEJSTRING

08-12 2011  De så det nok ikke - Peter Lauritsen BIG BROTHER 2.0

17-05 2011  Endefuld til ungdommen – Stéphane Hessel GØR OPRØR!

09-12 2010  Arbejdernes stemme – Mattias Tesfaye VI ER IKKE DYR, MEN VI ER TYSKERE

15-06 2010  Universitetets nedsmeltning – Sune Auken HJERNEDØD - TIL FORSVAR FOR DET BORGERLIGE UNIVERSITET

22-01 2010  Hør på mig! – Jonathan Safran Foer OM AT SPISE DYR

03-04 2009  Forsvar for folkeskolen – Lars Olsen DEN SOCIALE SMELTEDIGEL

23-12 2008  Kritikkens sammenbrud – Mikkel Bolt & Das Beckwerk I SAMMENBRUDDETS TJENESTE – SAMTALER

10-11 2008  Et frisk pust fra London – Jakob Illeborg DANMARK SET UDEFRA

26-06 2008  Du slipper ikke Margrethe! – Gretelise Holm HVORFOR ER FEMINISTER SÅ SNERPEDE?

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015